200₺ ve üzeri siparişlerinizde kargo bedava!

Mumun Özellikleri Nedir?

Mısır ile Girit’te bulunduğu bilinen mum, hayvansal yağın arasına pamuk ilave edilerek oluşturulmuştur. Bu buluş zamanla geliştirilerek kalıplara dökülmüş ve elektrik bulunana kadar aydınlatma aracı olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise mumu parafin, balmumu, fitil, mum boyası ve mum esansı gibi maddelerin istenen bir kalıba dökülmesi sonucunda hem aydınlatma aracı hem de dekoratif bir obje özelliği taşıyan bir ürün olarak tanımlayabiliriz. Otellerden restoranlara geniş bir kullanım alanı olan mumun, aynı zamanda el ve ayak bakımı, kapı cilalama gibi şaşırtıcı kullanım alanları da vardır. Mumları birbirinden ayıran özelliklerin başında hammadde gelir.

 

Örneğin en klasik mumlardan olan silindir mumlar parafinden üretilir. Parafin en yaygın mum hammaddesidir. Bir diğer hammadde balmumudur. Balmumu arıların peteklerinin yüksek ısıda ısıtılıp süzülmesinden elde edilir. Emek isteyen işçiliği yüzünden balmumu pahalı bir hammaddedir. Günümüzde popülerliği artmakta olan hammadde ise soyadır. Soya fasulyesinden elde edilen hammadde güzel yanışı ve etkili koku yayışı nedeniyle tercih edilmektedir.

 

Mumun hammaddesi ne olursa olsun mumların direkt güneş ışınlarından ve yüksek ısıdan korunması gerekmektedir. Aksi halde mumda erime ve çeşitli deformasyonlar gözlenebilir. Bir diğer önemli bilgi ise mumun fitilinin uzadıkça yanışının bozulduğudur. Temiz ve güzel bir yanış için fitil 0,5 cm uzunluğunda olmalı, yanmaya bağlı olarak uzun hale geldikçe uçtaki siyah kurumuş kısım kesilerek temizlenmelidir. Fitil uzun olursa tüter, kısa olursa az ışık verir. En iyi mum tecrübesi için bu öneriler dikkate alınmalıdır.